Σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκυμοσύνη
Η σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτελεί για αρκετές γυναίκες μια επιπλεόν ανησυχία στην απόφαση για εκκίνηση μιας εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να επιταχύνει την πορεία ή να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ΣΚΠ.
Ωστόσο, εάν έχετε μη αναγνωρισμένη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να έχετε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε μερικές μελέτες έχει βρεθεί ότι τα συμπτώματα της ΣΚΠ μειώνονται στην εγκυμοσύνη και αυξάνονται μετά τον τοκετό.
Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να δυσκολέψουν σωματικά την εγκυμοσύνη.
Η μυϊκή αδυναμία και τα προβλήματα συντονισμού μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα πτώσεων. Η κόπωση μπορεί να επιδεινωθεί.
Η εξάρτηση από αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΣΚΠ προκαλεί υπογονιμότητα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και το ποσοστό γενετικών ανωμαλιών δεν διαφέρουν σημαντικά στις γυναίκες με σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σύγκριση με εκείνες χωρίς σκλήρυνσης κατά πλάκας .
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστεί συχνός έλεγχος για να παρακολουθείται η ασθένεια και η υγεία του εμβρύου. Μπορεί να χρειαστούν πιο συχνές προγεννητικές επισκέψεις. Δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία που να αλλάζει την πορεία της ΣΚΠ.
Ωστόσο, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα όπως στεροειδή και αντιφλεγμονώδη. Μια διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση (μια μέθοδος για την απομάκρυνση τοξικών στοιχείων από το αίμα) έχει χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές για τη θεραπεία της ΣΚΠ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
Σκλήρυνση κατά πλάκας και φυσικοθεραπεία στην εγκυμοσύνη
Η υποστηρικτική θεραπεία και η αποκατάσταση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η αποκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα:
• Κάνοντας κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ADLs)
• Διατήρηση της ανεξαρτησίας
• Συμμετοχή της οικογένειας
• Χρήση βοηθητικών συσκευών (για παράδειγμα, μπαστούνια και rollator)
• Σύνθεση από τον φυσικοθεραπευτή κατάλληλου προγράμματος άσκησης για την προώθηση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και του ελέγχου
• Αποκατάσταση των κινητικών δεξιοτήτων
• Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων εάν έχετε πρόβλημα στην ομιλία λόγω αδυναμίας ή έλλειψης συντονισμού των μυών του προσώπου και της γλώσσας
• Διαχείριση ακράτειας εντέρου ή κύστης
• Προσαρμογή του οικιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ασφάλεια
Κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να μην έχετε πυελική αίσθηση και μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο με συσπάσεις. Αυτό μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολο να πούμε πότε ξεκινά ο τοκετός.
Ο τοκετός μπορεί να είναι πιο δύσκολος εάν έχετε σκλήρυνσης κατά πλάκας .
Αν και ο τοκετός δεν επηρεάζεται, η σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει τους μύες και τα νεύρα που χρειάζονται για την ώθηση. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστείτε καισαρική τομή ή τοκετό με τη βοήθεια λαβίδας ή αντλίας.
Μετά τον τοκετό – Θηλασμός με σκλήρυνση κατα πλάκας
Σε μελέτες σε εγκυμονούσες με σκλήρυνσης κατά πλάκας βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος υποτροπής τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό και η σταθερότητα της νόσου πριν από την εγκυμοσύνη θεωρήθηκε πρωταρχικός παράγοντας για τη μείωση αυτού του κινδύνου.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 από τον Langer-Gould και τους συνεργάτες του δεν βρήκε αυξημένο ποσοστό υποτροπής κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και υποδηλώνει ότι ο αποκλειστικός θηλασμός συνέβαλε σε αυτόν τον μειωμένο κίνδυνο.
Σε μια ανασκόπηση μελετών εγκυμοσύνης στην σκλήρυνσης κατά πλάκας από το 2019 βρέθηκε επίσης ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύει από υποτροπές μετά τον τοκετό (Krysko et.al, 2019).
Αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι ο θηλασμός θα αποτρέψει πλήρως τις υποτροπές μετά τον τοκετό, ωστόσο, δείχνουν ότι ο θηλασμός είναι ασφαλής για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και τα μωρά τους και θα μπορούσε να είναι ωφέλιμος.
Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή για υποτροπή της ΣΚΠ είναι ασφαλής μετά τον τοκετό, αλλά περνάνε στο μητρικό γάλα. Συνεργαστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και τον πάροχο φροντίδας μητρότητας για να προσδιορίσετε ποια φάρμακα είναι ασφαλή για εσάς και το μωρό σας.
Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ΣΚΠ και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε γονείς με ΣΚΠ.
Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης της ΣΚΠ ή με τον πάροχο μητρότητας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.
Συγγραφέας: Μαντά Ευαγγελία BSc, MT, IBITA Instructor, IKTA Instructor