ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Φυσικοθεραπεία στα Νευρολογικά

Η Φυσικοθεραπεία σε Νευρολογικά περιστατικά εξασκείται σχεδόν σε όλο το φάσμα των νευρολογικών παθήσεων, με εντυπωσιακά πολλές φορές αποτελέσματα.

Νευρολογικές Παθήσεις όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος Parkinson καθώς και κακώσεις των περιφερικών νεύρων, του κρανίου (κρανιοεγκεφαλικές) και του βραχιονίου πλέγματος ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία.

Συχνή απόρροια αυτών των παθήσεων αποτελούν τα κινητικά προβλήματα και οι αισθητικές βλάβες. Οι αλλαγές αυτές δυσχεραίνουν καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, σήκωμα από μία καρέκλα, σίτιση, γραφή, οδήγηση και άλλες.

Οι ασθενείς οι οποίοι βιώνουν συνήθως πρωτόγνωρα νευρολογικά συμπτώματα, δεν γνωρίζουν πως θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή την άβολη κατάσταση. Ανασφάλεια, ανεπάρκεια στις απλές δραστηριότητες και ψυχολογική πίεση είναι παράγοντες που πολλές φορές οδηγούν σε διακοπή βασικής κινητοποίησης.

Η Φυσικοθεραπεία στα Νευρολογικά είναι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω καθώς με εξειδικευμένες τεχνικές θα οδηγήσει σε επαναφορά (πλήρη ή μερική) στην κανονικότητα.

 

Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε παθήσεις του νευρικού συστήματος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κινητικών ικανοτήτων του ασθενή, ώστε αυτός να ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλάνο οι θεραπευτές μας αναπτύσσουν συγκεκριμένες στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ασθενούς. Βασικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής αποτελεί ο διαχωρισμός των θεραπευτικών στόχων σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Έτσι ένας θεραπευτικός στόχος, όπως πχ η βάδιση που μπορεί να φαντάζει εκ πρώτης όψεως ακατόρθωτος, θα κατακερματιστεί σε μικρότερους ώστε να είναι εφικτοί και τελικά να συνθέσουν τον μεγαλύτερο στόχο που έχουμε θέσει.

Είναι αρκετές οι φορές που έρχονται σε εμάς ασθενείς που έχουν απογοητευτεί απο προηγούμενα θεραπευτικά πλάνα καθώς δεν υπήρχε ενας σωστός και βιώσιμος προγραμματισμός. Η σωστή και καλά δομημένη επαναδραστηριοποίηση μπορεί να ανατρέψει τέτοιες καταστάσεις και ο ασθενής να επιτύχει τελικά την επάνοδο στην λειτουργική καθημερινότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περισσότερα νευρολογικά προβλήματα συνοδεύονται και από μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, οι οποίες πολλές φορές είναι και επώδυνες.

Η φυσικοθεραπεία στα νευρολογικά περισταστικά αποσκοπεί στην πρόληψη και αποκατάσταση τέτοιων μυοσκελετικών προβλημάτων, ώστε στην πορεία προς την κανονικότητα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια.

Πρώτο βήμα αποτελεί η άρτια αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς.

Νόσοι ή τραυματισμοί του νευρικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από συμπτώματα τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κινητικότητα ενός ασθενή.

Συχνά κινητικά συμπτώματα αποτελούν η μυϊκή αδυναμία, η σπαστικότητα, η υποτονία, η απώλεια αίσθησης και η έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχουν προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ομιλίας.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των νευρολογικών συμπτωμάτων πραγματοποιείται αρχικά μία αναλυτική αξιολόγηση του ασθενή.

Μέσα από τη διαδικασία ο θεραπευτής μπορεί να συλλέξει πληροφορίες, ώστε να στοχεύσει κατά τη θεραπεία στα πιο σημαντικά προβλήματα για τον ασθενή.

Δεύτερο βήμα αποτελεί η θεραπεία πάνω στους παράγοντες που αναγνωρίστηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για το συγκεκριμένο ασθενή.

Βασικός άξονας της θεραπείας είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Κατά αυτό τον τρόπο ο ασθενής μαζί με τον θεραπευτή επιλέγουν ποιες δραστηριότητες της καθημερινότητας αποτελούν προτεραιότητα για βελτίωση.

Στη συνέχεια σχεδιάζεται το θεραπευτικό πρόγραμμα που διέπεται από τις παρακάτω αρχές:

  • Η θεραπεία είναι ενεργητική και βασίζεται στη συμμετοχή του ασθενή.
  • Η προσέγγιση βασίζεται στη διαδικασία της μάθησης νέων κινητικών δεξιοτήτων από τον ασθενή.
  • Ο ασθενής κατά τη συνεδρία καθοδηγείται από το θεραπευτή, αλλά ταυτόχρονα διδάσκεται και ασκήσεις για το σπίτι.

Η αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων απαιτεί εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση.

Επιστημονική βάση των θεραπευτών του κέντρου αποτελεί η προσέγγιση Bobath.

H προσέγγιση Bobath αναπτύχθηκε στην Αγγλία στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και αποτελεί την πιο διαδομένη μέθοδο αποκατάστασης νευρολογικών βλαβών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μέθοδος Bobath επικεντρώνεται στην ανάλυση των προβλημάτων του ασθενή και τη χρήση ειδικών χειρισμών από το θεραπευτή για τη διευκόλυνση λειτουργικών κινήσεων.

Παρόλα αυτά, για την ολοκλήρωση της θεραπείας χρησιμοποιούνται και άλλες προσεγγίσεις όπως:

  • Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή διευκόλυνση (PNF)
  • Στρατηγικές βελτίωσης κινητικής μάθησης (Motor Relearning)
  • Τεχνικές εξισορρόπισης εμβιομηχανικών δυσλειτουργιών (Maitland, Myofascial TrP)
  • Τεχνικές κινητοποίησης νευρικού ιστού (Neurodynamics)
  • Τεχνική Vodder σε περιπτώσεις παράλληλων οιδημάτων

Scroll to Top